Påske i Italien

5 typiske retter og flere spændende vine

Læsetid 3 min

 

 

Påsken er over os. Jeg foreslår her 5 typiske retter fra italienske regioner ledsaget af lokale vine, der passer til maden samt alternative vinforslag. Fra nord til syd: pastaretter, hovedretter, dessert og masser af kød. For mange er Påsken i Italien ofte forbundet med lam i det mindste fra et kulinarisk synspunkt. Ligesom til jul findes der dog mange forskellige regionale retter, som er afhængig af traditioner og skikke. Kombinationen af mad og vin fra samme region er ikke altid optimal, men repræsenterer stadig et forslag til autentiske smag.

Liguria

Den ubestridte dronning af ligurisk påske er pasqualina kagen. Det er en salttærte typisk fra Genova, der oprindeligt var baseret på sølvbeder, hårdkogte æg og prescinseua, som er en særlig ost. Der er mange opskrifter, der har ambitionen om at være “den originale”, det gælder for alle retter i det italienske køkken. En anden gylden regel er, at alle mener, at de har den bedste opskrift.

  • Regional kombination: Cinque Terre DOC, Vermentino-baseret hvid med andre lokale druesorter er en fremragende kombination til Torta Pasqualina. Tør, elegant med en god mineralitet og nogle gange med et strejf af urter.
  • Alternativ: Langhe DOC Arneis 2022 fra Cascina Albano er et glimrende alternativ. Denne piemontesiske hvidvin har frisk syre, blomsterduft og en elegant frugtprofil, som matcher ingredienser som æg, ost og butterdej i Pasqualina-kagen.
    👉 Se vinen her

 

torta pasqualina
Torta pasqualina

Piemonte

Braiseret okse i Barolo sauce er en klassiker fra det traditionelle Piemonte køkken, og det kan være et alternativ til lam. Kød der smelter i munden med en kraftig smag kræver også kraftig og struktureret vine. I Piemonte spiser man ofte også en del hjemmelavet pasta retter som Agnolotti, en slags ravioli fyldt med kød eller grøntsager og forberedt med forskellige varianter.

  • Regional kombination: Barolo DOCG. Det er hensigtsmæssigt at præcisere, at den bedste parring med braiseret oksekød i Barolo sauce er netop Barolo DOCG.
  • Alternativ: Langhe Nebbiolo 2021 fra Cascina Albano er et fantastisk alternativ. Vinen er skabt på 100% Nebbiolo, og den udtrykker druens klassiske karakter med røde bær, blomster og elegante tanniner – men i en mere umiddelbar og frisk stil end Barolo. Den har balance, struktur og finesse, som gør den perfekt til både braiseret oksekød og traditionelle pastaretter som Agnolotti.
    👉 Se vinen her

 

brasato al barolo
Brasato al barolo

Emilia-Romagna

Påske menuen er ikke fuldendt uden lasagne alla bolognese, en bestemt udfordrende ”primo piatto” som er en klassiker ikke kun til påske frokost. Hjemmelavet ægpasta belagt med en luksuriøs blanding af ragù alla bolognese (langsom -kogt kødsauce) og cremet béchamel (hvid sauce).

  • Regional kombination: Lambrusco di Sorbara DOC. Med sine delikate frugtnuancer, en buket der minder om violer og især den friske syre og mineralitet passer den perfekt til de fede elementer i lasagnen.
  • Alternativ: Grignolino 2024 “Ti Dirò” Ca’ del Prete fra Pino d’Asti i Piemonte er et spændende alternativ. Denne sjældne, lokale drue giver en lys, elegant rødvin med frisk frugt, lette tanniner og en diskret krydret note. Perfekt til at balancere lasagnens intensitet, samtidig med at den bringer et strejf af piemontesisk autenticitet til bordet.
    👉 Se vinen her

 

Lasagne alla bolognese
Lasagne alla bolognese

Lazio

For mange er der ingen påske uden lam, for andre er det der skal undgås. Personligt elsker jeg lam i alle varianter, fra lammekølle, til skank eller lamme ragout til pasta. Det romerske-lamme ”abbacchio alla romana” forbliver et af påskens vartegn. Det er lam som kun er 5 eller 6 uger gammel. Lammekød er mørt, velsmagende og rig på fedt.

  • Regional kombination: Cesanese del Piglio DOCG er en af de mest populære vine i Lazio. Der er ingen mangel på struktur og balance – en god ledsager ikke kun til lam.
  • Alternativ: Et elegant valg er Yntro 2019 Sangiovese fra La Stesa. Denne Sangiovese er rank, frisk og kompleks med en klassisk toscansk karakter, der løfter lammets fyldige smag og skaber en kombination fuld af harmoni og balance. 👉 Se vinen her

 

Lam
Lam

Campania

Den mest typiske dessert i Italien i påsken er uden tvivl ”la pastiera napoletana”. Pastiera er en napolitansk påske kage lavet med ricotta, smørdej, kogt hvede og kandiseret frugt. Uundgåelig i hjemmet hos napolitanske familier i påsken. La pastiera er dog så godt, at det spises hele året.

  • Regional kombination: Pastieraen er en vigtig dessert og kræver vine af lige så stor vægt. For at blive i regionen, prøv at kigge efter Moscato di Baselice Beneventano IGT fremstillet af Moscato giallo druer. En meget fin vin med en kompleks aroma, der spænder fra tørret abrikos til dadler, kandiserede frugter og elegante nuancer af safran – en perle i Campanias vinproduktion.
  • Alternativ: Et spændende valg er Mintulo Valle d’Itria IGP 2021 – Elogio alla Lentezza. En aromatisk og elegant dessertvin fra Puglia, der balancerer sødme med friskhed. Noter af modne stenfrugter, citrus og honning gør den til en oplagt ledsager til pastieraens rige og søde smag. 👉 Se vinen her

 

Pastiera napoletana
Pastiera napoletana