Ca del Prete

Pino d’Asti - Piemonte
ØKOLOGISK VIN MED SJÆL

Midt i de bølgende bakker omkring Pino d’Asti i Piemonte finder vi Ca’ del Prete – et lille, familieejet vinhus med stærke rødder, en levende tilgang til økologi og et kompromisløst fokus på kvalitet og håndværk.

FIRE GENERATIONER, ET NAVN

Ca’ del Prete blev grundlagt som selvstændigt brand i 1986, da Giorgio Ferrero overtog familiens vingård og omlagde produktionen til økologisk drift – allerede i henhold til EU-forordning CEE 2078/92. Navnet stammer fra den gamle præstegård, hvor kælderen stadig ligger i dag.

I 2014 tog hans nevø Luca Ferrero over efter flere års erfaring i mark og kælder. Han fører arven videre med respekt for traditionen – men også med en nysgerrighed, der har ført til nye metoder og eksperimenter både i vinmarken og i kælderen. Alt sammen uden at forlade den økologiske certificering, som stadig er grundstenen i alt, han laver.

“Mine vine er håndværksvine fra økologisk dyrkede druer,” siger Luca. “De bliver til med så lidt teknologi og kemi som muligt – og kun en smule svovl ved aftapning.”

VINMARKENE – BIODIVERSITET OG LEVENDE JORD

Ca’ del Prete råder over ca. 4 hektar vinmarker, hovedsageligt beplantet med Freisa, men også med mindre parceller med Barbera og den sjældne Malvasia di Schierano.

Her hersker det grønne. Der praktiseres permanent naturlig beplantning mellem rækkerne – både for at forhindre erosion og for at sænke temperaturen om sommeren. Det skaber et rigt mikroøkosystem, hvor vilde urter, blomster og aromatiske planter trives sammen med regnorme, fugle og insekter.

For at styrke jordens sundhed benytter man forskellige metoder: Nogle år anvendes grøngødskning (særlig blanding af bælgplanter), andre år spredes godt omsat husdyrgødning mellem rækkerne.

Sprøjtninger holdes på et absolut minimum. Udover den begrænsede mængde kobber, som er tilladt i økologisk landbrug, anvender Luca også Zeolit Chabasit – et naturligt mineralsk middel med svampehæmmende effekt.

FREISA – HUSETS SJÆL OG FREMTID

Freisa er ikke bare en drue for Luca – det er en del af hans opvækst, kultur og identitet.

“Jeg er 32 år gammel, og Freisa har altid været på bordet i mit hjem – ligesom den var det for min bedstefar, da han var barn,” fortæller han.

Denne drue har altid haft en særlig plads i bakkerne omkring Pino d’Asti. Her er jorden rig på fossile aflejringer, kalk, sand og sporadiske lommer af ler – spor efter havbunden, der engang dækkede området. Kombineret med det milde og ventilerede mikroklima skabes perfekte forhold for netop Freisa. Det er ikke tilfældigt, at man altid har plantet denne drue på de bedste marker.

Freisa hos Ca’ del Prete er rå, levende og ærlig. Luca ønsker ikke at tæmme den gennem teknologi og kemi – men at følge den og lade den udvikle sig naturligt.

“Freisa er som en 16-årig rebel. Kreativ, nysgerrig og klar til at erobre verden – den har bare brug for de rette mennesker og steder til at folde sig ud.”

Ca’ del Prete er ikke bare en vingård – det er en levende fortælling om familie, jord, mod og Freisa.
Vil du med ud og gå en tur mellem vinstokkene?

 

Luca Ferrero