Påske i Italien

5 typiske retter og flere spændende vine

Påsken er over os. Jeg foreslår her 5 typiske retter fra italienske regioner ledsaget af lokale vine, der passer til maden samt alternative vinforslag. Fra nord til syd: pastaretter, hovedretter, dessert og masser af kød. For mange er Påsken i Italien ofte forbundet med lam i det mindste fra et kulinarisk synspunkt. Ligesom til jul findes der dog mange forskellige regionale retter, som er afhængig af traditioner og skikke. Kombinationen af mad og vin fra samme region er ikke altid optimal, men repræsenterer stadig et forslag til autentiske smag.

Liguria

Den ubestridte dronning af ligurisk påske er pasqualina kagen. Det er en salttærte typisk fra Genova, der oprindeligt var baseret på sølvbeder, hårdkogte æg og prescinseua, som er en særlig ost. Der er mange opskrifter, der har ambitionen om at være “den originale”, det gælder for alle retter i det italienske køkken. En anden gylden regel er, at alle mener, at de har den bedste opskrift.

  • Regional kombination: Cinque terre doc, Vermentino baseret hvid, med andre lokale druesorter er en fremragende kombination til Torta pasqualina. Tør, elegant med en god mineralitet og nogle gange med et stre
  • Alternativ: Ribolla Gialla kan være et godt alternativ til Cinque Terre, fra Friuli-Venezia-Giulia en let hvid vin med frisk syre og blomster toner, som matcher ingredienser som æg, ost og butterdej som findes i Pasqualina kage.

Piemonte:

Braiseret okse i Barolo sauce er en klassiker fra det traditionelle Piemonte køkken, og det kan være et alternativ til lam. Kød der smelter i munden med en kraftig smag kræver også kraftig og struktureret vine. I Piemonte spiser man ofte også en del hjemmelavet pasta retter som Agnolotti, en slags ravioli fyldt med kød eller grøntsager og forberedt med forskellige varianter.

  • Regional kombination: Barolo DOCG det er hensigtsmæssigt at præcisere, at den bedste parring med braiseret oksekød i Barolo sauce er Barolo DOCG.
  • Alternativ: Taurasi DOCG kaldet også ” Barolo fra sydItalien” Aglianico har lige som en Nebbiolo en ekstraordinær levetid og elegance, der stammer fra balancen mellem frugt, syre og tanniner. Det samme gælder for en Taurasi, som har struktur, harmoni og elegance.

Emilia-Romagna

Påske menuen er ikke fuldendt uden lasagne alla bolognese, en bestemt udfordrende ”primo piatto” som er en klassiker ikke kun til påske frokost. Hjemmelavet ægpasta belagt med en luksuriøs blanding af ragù alla bolognese (langsom -kogt kødsauce) og cremet béchamel (hvid sauce).

  • Regional kombination: Lambrusco di Sorbara Doc med sin delikate frugtnuancer, en buket der minder om violer og især frisk syre og mineraliet, der passer perfekt til de fede tendenser fra lasagnen.
  • Alternativ: Flere vine kan kombineres med en lasagne. Dolcetto fra Piemonte eller en Grignolino fra sammen område.

Lazio

For mange er der ingen påske uden lam, for andre er det der skal undgås. Personligt elsker jeg lam i alle varianter, fra lammekølle, til skank eller lamme ragout til pasta. Det romerske-lamme ”abbacchio alla romana” forbliver et af påskens vartegn. Det er lam som kun er 5 eller 6 uger gammel. Lammekød er mørt, velsmagende og rig på fedt.

  • Regional kombination: Cesanese del Piglio DOCG er et af de mest populære vine i Lazio. Der er ingen mangel på struktur og balance, en god ledsager ikke kun til lam.
  • Alternativ: En god sangiovese fra Toscana passer altid perfekt til lam. Personligt elsker jeg lam med Chianti. En anden god kombination findes i Sardinien, der har gode traditioner med lam. Prøv en Cannonau, det lokale navn for Grenache – en af Sardiniens mest succesrige vin.

Campania

Den mest typiske dessert i Italien i påsken er uden tvivl ”la pastiera napoletana”. Pastiera er en napolitansk påske kage lavet med ricotta, smørdej, kogt hvede og kandiseret frugt. Uundgåelig i hjemmet hos napolitanske familier i påsken. La pastiera er dog så godt, at det spises hele året.

  • Regional kombination: Pastieraen er en vigtig dessert og kræver vine af lige så stor vægt. For at blive i regionen, prøv at kigge efter Moscato di Baselice Beneventano IGT fremstillet af Muscato giallo druer. Meget fin vin med en kompleks aroma der spænder fra tørret abrikos med dadler, kandiserede frugter, elegante nuancer af safran. En perle i Campania vinproduktionen.
  • Alternativ: Capofaro Malvasia Igt Salina Isole Eolie 2012, Tasca d´Almerita. Capofaro er sød, aromatisk med en fremragende friskhed og smag, moderat alkoholindhold 10,5%, mange typiske aromaer af druen: abrikos, fersken, kandiserede citrusfrugter, rosiner. Kombinationen er perfekt, og det ikke-høje alkoholindhold giver dig mulighed for fuldt ud at nyde det på påskedagen med vores smukke stykke pastiera.