Påsken er over os. Jeg foreslår her 5 typiske retter fra italienske regioner ledsaget af lokale vine, der passer til maden samt alternative vinforslag. Fra nord til syd: pastaretter, hovedretter, dessert og masser af kød. For mange er Påsken i Italien ofte forbundet med lam i det mindste fra et kulinarisk synspunkt. Ligesom til jul findes der dog mange forskellige regionale retter, som er afhængig af traditioner og skikke. Kombinationen af mad og vin fra samme region er ikke altid optimal, men repræsenterer stadig et forslag til autentiske smag.
Liguria
Den ubestridte dronning af ligurisk påske er pasqualina kagen. Det er en salttærte typisk fra Genova, der oprindeligt var baseret på sølvbeder, hårdkogte æg og prescinseua, som er en særlig ost. Der er mange opskrifter, der har ambitionen om at være “den originale”, det gælder for alle retter i det italienske køkken. En anden gylden regel er, at alle mener, at de har den bedste opskrift.
Piemonte:
Braiseret okse i Barolo sauce er en klassiker fra det traditionelle Piemonte køkken, og det kan være et alternativ til lam. Kød der smelter i munden med en kraftig smag kræver også kraftig og struktureret vine. I Piemonte spiser man ofte også en del hjemmelavet pasta retter som Agnolotti, en slags ravioli fyldt med kød eller grøntsager og forberedt med forskellige varianter.
Emilia-Romagna
Påske menuen er ikke fuldendt uden lasagne alla bolognese, en bestemt udfordrende ”primo piatto” som er en klassiker ikke kun til påske frokost. Hjemmelavet ægpasta belagt med en luksuriøs blanding af ragù alla bolognese (langsom -kogt kødsauce) og cremet béchamel (hvid sauce).
Lazio
For mange er der ingen påske uden lam, for andre er det der skal undgås. Personligt elsker jeg lam i alle varianter, fra lammekølle, til skank eller lamme ragout til pasta. Det romerske-lamme ”abbacchio alla romana” forbliver et af påskens vartegn. Det er lam som kun er 5 eller 6 uger gammel. Lammekød er mørt, velsmagende og rig på fedt.
Campania
Den mest typiske dessert i Italien i påsken er uden tvivl ”la pastiera napoletana”. Pastiera er en napolitansk påske kage lavet med ricotta, smørdej, kogt hvede og kandiseret frugt. Uundgåelig i hjemmet hos napolitanske familier i påsken. La pastiera er dog så godt, at det spises hele året.
© 2024 Mere om vin – Designet af Aveo web&marketing