En kort Vinhistorie

En kort Vinhistorie

De fleste forskere placerer den første vindyrkning i et område mellem det østlige Tyrkiet, det vestlige Iran og Kaukasus massivet (Georgien, Armenien og Aserbajdsjan). Vinen blev opdaget ved en tilfældighed efter en utilsigtet gæring af nogle druer opbevaret i en behol

776 F.KR – 146 F.KR

I Grækenland spredes vinen og bliver et grundlæggende element i landbrugsproduktionen sammen med hvede og oliven. Hellenske kolonisering indfører vindyrkning i hele Middelhavsområdet. I Italien omdannes Magna Garcias område – og især de nuværende Calabrias område – til Enotria, vinland. Enotria kommer fra Enotri som referer til en population der stammer fra Basilicata, i syd Italien, hvor de allerede 500 år før Kristus havde udviklet gode teknikker til dyrkning og fremstilling af vin.

753 F.KR – 476 E.KR

Etruskerne bosatte sig i et område mellem Toscana, Umbrien og Lazio, og dyrkede vinstokke typiske fra sorter som Trebbiano og Sangiovese. Etruskerne har holdt liv i vindyrkning og vinproduktionen i central Italien, hvor romerne nogle år efter har bidraget til at eksportere planterne og teknikker i Frankrig og England. I Agri Cultura, det ældste arbejde i latinprosa, definerer Censoren Catone vinen som den vigtigste kultur på halvøen, mens Plinius den Ældste skriver Naturalis Historia sætningen In vino veritas.

476 E.KR – 1500

I middelalderen var det munkene som holdt liv i vindyrkning og vinproduktionen. Efter de barbariske invasioner og det romerske imperiums fald, er Europa i en stor landbrugskrise. Mange jord er forladt og vindyrkning overlever kun takket være de religiøse ordner. Især de benediktiske og cistercianske munke (ordner grundlagt i 1098 af Roberto di Molesme i Citeaux-klosteret i Burgogne) fortsætter med at dyrke vinstokke inden for klostrene, og anvender vin ved liturgiske fejringer og til privat forbrug.

1600 – 1800

1668 kaldes champagnens fødselsår, og de første bobler af vinhistorien. Den berømte “opfindelse” tilbageføres til den benediktinske abbed Dom Piérre Perignon. I 1716 afgrænsede Cosimo III de ‘Medici Granduca di Toscana, et område med produktion af Chianti, Pomino og Carmignano, da de allerede var så berømte, at de havde brug for en form for beskyttelse. Meddelelsen kan betragtes som den første produktionsdisciplinære af historien, en forløber for de nuværende oprindelsesbetegnelser, (Denominazione di origine).

1800 – 1900

I anden halvdel af det nittende århundrede konstaterer den franske kemiker Louis Pasteur aktiviteten af gær og deres centrale rolle i gæring, der ligger til grund for den moderne enologi. I samme periode, blev ampelografi født, den videnskab, der studerer og klassificerer vinmarkernes morfologiske egenskaber, og agronomien er orienteret mod en videnskabelig tilgang. Fokus på forskning og eksperimenter fører til udviklingen af nogle store italienske vine som Barolo, Brunello, Chianti ifølge Ricasoli-formlen. Phylloxera spredes i hele Europa.