hvorfor possa

En drøm som er dyrket i årevis med passion, og hårdt arbejde med respekt for naturen og traditioner.

I en af de mest fantastiske områder i Cinque Terre – Liguria, ligger Azienda Agricola Possa. Possa er grundlagt i 2004 med det formål at bringe vinproduktionen i Cinque Terre tilbage til fortidens pragt. Den lille vinproducent er drevet af Samuele Bonanini, som også har det ambitiøse projekt at beskytte en gammel og dyrebar vinproduktion.

Possa blev født med en drøm om at genoplive et glemt kystområde og samtidig bygge en vingård. Det er et område med et specielt mikroklima, som er blandt de smukkeste i Cinque Terre, men som havde udsigt til at gå langsomt i forfald. Det skyldtes mangel på kvalificeret arbejdskraft, som kunne passe kystområdet.

Udfordringen er sikring af det skrøbelige kystområde, her karakteriseret af de såkaldte ”terrazze”, (små høje terrasser understøttet af karakteristiske tørre stenvægge), ved at genplante nye vinmarker og citruslunde. Her dyrkes bonamico, rød moscato, bosco, hvid rossese og andre lokale druesorter. Al i fuld respekt for natur og traditioner, og selvfølgelig ved at anvende økologisk vindyrkning.

Historien om Samuele Bonanini som bliver kaldt ”Heydi” af de lokale, er historien om en lille dreng fra Riomaggiore. Da han var 13 år og havde hænder og knæ fyldt med skræmmer, fordi han hver søndag i stedet for at spille fodbold med sine venner i Riomaggiore foretrak at være i marken med sine bedsteforældre. ”Jeg kunne godt lide tanken om, at “godt arbejde” genererede “gode ting”, og at en person kunne styre og samtidig styres af naturen.”

Derfra kommer den store drøm, om at have sin egen Vingård, og i 2004 beslutter Heydi sammen med en ven at etablere sin egen virksomhed. ”Vi studerede aromaerne og farverne på vores druer dag og nat efter årstiderne og klimaet; vi observerede ændringer af frugten i henhold til dens placering ”

I dag er Possa vine prestigefulde og berømt i hele Italien og tiltrækker interesse fra udenlandske markeder, først og fremmest det japanske. Vinmarkerne behandles efter traditionelle metoder. Høsten udføres stadig udelukkende i hånden. 

 

Possa vine

Foto gallery

cinque terre doc

Cinque Terre er betegnelsen for nogle DOC-vine produceret i kommunerne Riomaggiore, Vernazza, Monterosso al Mare og i en del af La Spezia Kommune, alt i provinsen La Spezia

Geografi

DOC-produktionsområdet er beliggende i den østlige del af Ligurien, der er indbefattet i nationalparken Cinque Terre og er karakteriseret ved vinmarker, der er plantet på små høje terrasser understøttet af karakteristiske tørre stenvægge.

Klima

Klimaet i Cinque Terre er mildt, begunstiget af bjergkæden, der beskytter området fra de nordlige vinde. Det liguriske hav ”blødgør” om vinteren den kølige luft, hvilket giver anledning til få temperaturændringer. Gennemsnitlige sommertemperaturer når op på 30 grader

Jordbund

Vinstokkene er dyrket i jord med begrænset dybde. Jorden har en med grov tekstur, og er rig på skifer og stenede rester af sandsten, den er derfor meget permeabel, hovedsageligt med syrereaktion.

Druesorter

Bosco, Albarola, Vermentino

Subzoner

“Costa de Sera”, “Costa da Posa”, “Costa de Campu”